eper-rózsa-szarkaláb

Elsősorban hölgyeknek szánt magazin-kezdemény, amely nem csupán az élet felszínét karcolja írásaival, de nem rántja olvasóit nemkívánt mélységekbe. Nem diktál kész értékrendet, de segít eligazodni a meglévők között. Egyensúlyoz, bíztat és tanácsol. Folyamatosan rendelkezésre álló segítő kéz, bárki számára elérhető. Élj vele!

Friss topikok

  • eperrozsa: @Tsu: Szia Csurika, nagyon rég beszéltünk. Besűrűsödő feladataim és az események sodrása magukkal... (2011.09.03. 22:10) A nagybányai falra hányt borsó
  • LILIOM: Zseniális fogalmazás, olyan életszerűen leírtad, szinte magam előtt láttam! Ügyesek voltatok :) (2011.06.22. 21:40) "Furkó Kálmán katonája voltam"

Linkblog

A nagybányai falra hányt borsó

2011.07.21. 21:50 | eperrozsa | 4 komment

              A nagybányai falra hányt borsó


Sokféle hír bontakozott ki a nagybányai szegénynegyed köré épített fal körül felvert porfelhőből az elmúlt hetekben. Felkerekedtem és odamentem, hogy "tiszta légköri viszonyok" között, saját szememmel lássam és tárjam fel a valóságot az Eper-rózsa-szarkaláb olvasóinak.


Mivel célom a tényfeltárás, nem a szenzációhajhászás, valamint az emberi méltóság tisztelete (olvasóé és "gettó lakóé" egyaránt ) miatt, az ott készített képanyag erős cenzúra után, alaposan megszűrve került fel az oldalra.


Kíváncsian, előítélet és szilárd álláspont nélkül, és -megvallom- növekvő félelemmel közelítettem a témához és a helyszínhez. Szerettem volna, ha minél többen, a fal mindkét oldalán megszólalnak az érintettek, de Cătălin Cherecheş polgármester úr irányába kezdeményezett megkeresésem eredménytelen maradt. Beszélt viszont Nagybánya önkormányzatának ingatlankezelői osztályáról egy - nevének elhallgatását kérő - munkatársa.
Elmondta, hogy bár a probléma jóval komplexebb és kiterjedtebb annál, hogy egy fal megoldást jelenthessen, tüneti kezelésképpen a fal léte mindkét fél számára ( a telep lakói és a környező lakosok számára) egyaránt előnyös. Elmesélte, hogy a telep lakói közüzemi számláikat nem fizették, óriási adósságot halmoztak fel a szolgáltatóknál, ami nagyon sértette a lakosság rendszeresen fizető részének igazságérzetét. A szolgáltatók ekkor még méltányosságból nem folyamodtak szankcióhoz, munkatársaik kiszálltak a helyszínre, víz és villanyórákat szereltek fel, hogy mindenki tiszta lappal induljon és saját fogyasztását egyénileg törleszthesse. Mikor azonban ezután sem érkezett be egyetlen bani sem, kénytelenek voltak megszüntetni az áram és folyóvíz szolgáltatást. Ezután sokan úgy védekeztek a könyörtelen erdélyi tél ellen, hogy kiszedték a lakás mozdítható részeit és eltüzelték őket. Ez az oka annak, hogy sok helyen egyszerűen nincsen sem ablaka sem ajtaja a lakásoknak, és a képeken is jól látható a lakásokban gyújtott tűz okozta kormozódás a házfalakon.
A tömbökben jellemzően nagycsaládosok élnek, rengeteg a kisgyermek. A felnőttek általában munkanélküliek. (Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy Nagybánya egész lakosságát sújtja a munkanélküliség, képzett, középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek küszködnek ezzel a problémával. - a szerk.) A gyerekek után járó szociális juttatások persze nagyban növelik a gyermekvállalási kedvet. A baj az, hogy ezek végeredményeként kisgyermekek tömegei élnek olyan körülmények között, amilyeneknél rendezettebbekből, jobbakból is gondolkodás nélkül "emelnek ki" gyereket a hatóságok szerencsésebb vidékeken.
A legnagyobb probléma a szemét, amiben valósággal úszik a környék. Közvetlenül azután, hogy az önkormányzat saját költségén három óriás konténernyit szállíttatott el, erről az egyébként kis kiterjedésű területről. A hulladék rövid úton újratermelődik, pedig a közelben vannak szeméttárolók, csak odáig kellene levinni szemetüket a lakóknak. Ehelyett kidobálják az ablakon, s ellepi a lépcsőházakat, folyosókat és az egész utcát, terített asztalként szolgálva a patkányoknak és más élősködőknek. Folyóvíz híján egy kútra járnak vízért, ami a fertőzések melegágya. A gyerekek alultápláltak és nem kapnak oltásokat, pedig ott, nekik lenne rá a legnagyobb szükségük. Felügyelet és kontroll nélkül bandákba verődve játszanak, sokszor olyan "játékokat" amiknek könnyen lehet halálos kimenetele rájuk vagy másokra nézve. A közelmúltban több bejelntés érkezett autóvezetőktől, akik a közvetlenül a telep mellett elhaladó Máramarossziget felé vezető úton haladtak át. Jelezték, hogy pici gyerekek váratlanul az autók elé ugrálnak úgy, hogy a sofőröknek minden éberségükre és rutinjukra szükségük van, ha nem akarják halálragázolni vagy megnyomorítani őket. Máskor sárral vagy kövekkel dobálják az elhaladó kocsik ablakait, fejmagasságra célozva. A fal tehát lecsökkent bizonyos veszélyfaktorokat, összegzi mondandóját a hivatalnokasszony.


Ahogy a belváros felől a "negyed" felé haladtam, kisvárosi hangulatú, rendezett kertes házak lakói tiszteltek meg bizalmukkal és engedtek betekintést életükbe és a helyi viszonyokba. Cserébe csak annyit kértek, hogy ne írjam le a nevüket, mert "nem szeretnének bajt" maguknak. Kevésbé diplomatikus, keserű mondatokat hallhattam arról, hogyan próbálnak felszínen maradni, tisztességesen boldogulni, taníttatni gyerekeiket. Lassan témámra terelődött a szó. Elmondták, nem szeretnek trolira szállni - bár az ott az egyetlen tömegközlekedési lehetőség - mert útvonalában szerepel az ominózus környék és annak lakói, ellenszolgáltatás nélkül, gyakran veszik igénybe a buszokat. Őket soha nem bünteti meg az ellenőr, ellenben velük, akik pedig sokszor egy jegy árát is megérzik költségvetésükön, mégis mindig megveszik azt. Aggódnak amiatt is, hogy a járműveken sokszor gyanúsan ragadnak az ülések, a kapaszkodók, féltik gyerekeiket a fertőzésektől. Nem beszélve a rágcsálókról és élősködőkről, amik nem kérdezik melyik utca meddig tart és bármikor áttévedhetnek vagy akár átterjedhetnek a joviális családiházas környékekre.
Minél közelebb haladtam a célterülethez, annál nagyobb megrökönyödést láttam az arcokon tervem hallatán. Megütközve kérdezgették hogy jutott eszembe egyszál magam elindulni, anélkül, hogy egy stáb állna a hátam mögött, oda, ahová szerintük "fehér ember be nem teszi a lábát". Attól ami az arcukon látszott, egy kifejezetten bátor ember is elgondolkodott volna céljáról. Én kifejezetten gyáva vagyok, de nagyon kíváncsi, így nem gondolkodtam el, tudtam, hogy odamegyek és féltem.

 


Megérkeztem. Mikor váltotta fel a félelmet a döbbenet, az undor és a sokk, nem tudom, de az, hogy 2011-ben, 70 km-re a magyar határtól, az életnek ilyen formája is létezik, tarkóütésként ért.

A kiégett, kibelezett házcsonkok között az emberi lét lecsupaszított vázai ődöngtek. Gyerekek visongtak, kergetőztek. A szemérem meghunyászkodva ejtette ki kezemből kattogó fényképezőgépem, miközben jól kellett figyelnem hová lépek a virgoncan nyüzsgő csótányok között.

Egy asszony ült az egyik tömb lépcsőjén. Fiatal volt. Azt hiszem. Körülötte nagyobb fia, lánya, ölében félpucér csecsemője, az ő apró talpát masszírozta. Ez a látvány beleégett szemembe: ujja a pici, ráncos talpon és a szemei. Szeretném elfelejteni azokat a szemeket. " Ce vreţi aici? De ce filmaţi, doamnă?", Mit akar itt? Miért filmez, hölgyem? - kérdezte és én leengedtem kattintásra kész kezeim. Akkor, abban a pillanatban megértettem tekintetéből, egyetlen dolgot tehetek ezért asszonyért, azt, hogy nem fényképezem le. Nyüszítve felröhögtem magamban saját, jól előkészített kérdésemen: Milyen itt az élet?
- Látom, nem? Kérdezett vissza és nézett. Megint az a kibírhatatlan perzselő, okos szempár. Azért egy mondatot mégis rakott a batyumba, mielőtt porig szégyenülve tovavonszoltam magam. "Ce-i aici nu-i bine, dar sunt locuri și mai rele." Ami itt van nem jó, de vannak rosszabb helyek is. Az ő szájából ez a mondat egy életre elegendő útravaló.

Távolodóban még láttam egy rakás gyereket, akik a fal külső tövében, az autóút mellett játszottak egy homokdomb tetején.

Két kérdés maradt csupán bennem.
Tényleg jobb ezeknek az embereknek, ha van fal?
Tényleg rosszabb ezeknek az embereknek, ha van fal?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eperrozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr543087592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tsu 2011.07.22. 17:20:49

Gratulálok, Eperrózsa, szép munka volt! A látogatás is, meg a leírása is. Dehogy is vagy te gyáva:)
Elfogadom, de nem értem: mintha rokonszenvet és sajnálatot éreznél azok iránt, akik a saját szemétdombjukon élnek, igénytelenül, érzéketlenül, szinte a növények vegetációs szintjén. Még okosnak is nevezed azt az izzó szempárt. Azt hiszem, a megélhetési gyermekvállaláshoz nem kell se ész, se bölcsesség, lelki ridegség annál inkább.
Nagyon szerzetném, ha leírnád azt is, hogy mi váltotta ki az együttérzésedet. Komolyan mondom, szívesen olvasnám, mert én szinte röstellem, de a fal túloldalával érzek együtt, azokkal, akik megveszik a jegyet és tisztán akarnak élni. De ha van olyan szempont, ami szerint a mocsok és az élősködés elfogadható, én nyitott vagyok a megértésére.
Te, mint író, segíthetnél ebben.
Bármit is válaszolsz, maradok hűséges olvasód, mert tényleg nagyon jól írsz, Eperrózsa, akkor is, ha szerintem most túl lágyszívű voltál a befalazottakhoz..
Szeretettel: Csurika

eperrozsa 2011.07.26. 16:10:44

@Tsu: Kedves Csurika!

Először elnézésed kérem, hogy megvárakoztattalak, de az általad feltett kérdésekre nem lehet kutyafuttában válaszolni. Köszönöm, hogy megtiszteltél véleményeddel, amit szerintem nem kell röstellned, az minden embernek van (jó esetben).
Két szempontból közelítek a témához, egyrészt az egyén, másrészt a társadalom szintjén szeretnék válaszolni kérdéseidre. Az összhatás, amit a telepen tapasztaltam olyan erőteljes volt, mintha egy másik világ tárult volna fel előttem. Saját törvényszerűségeivel, összefüggésrendszerével. Azok a gyerekek, akik ebbe születnek bele, ezt kapják készen, azt hiszik ilyen a világ, nem tudják, hogy másként is lehetne. Önkéntelenül felmerült bennem a gondolat, hogy vajon, ha én történetesen itt születek meg és nem Budapesten, milyen ember lennék most. ( Ez persze hozza magával a kérdést, hogy akkor én lennék-e én, vagy sem. Itt pedig már olyan filozófiai kérdésekhez érnénk, amiket egyébként, - ha érdekel - nagyon szívesen megvitatok Veled, jelen helyzetben azonban letérítene témánk tárgyalásának fő irányvonaláról.) A mintákat, értékrendszert és életvezetési technikákat minden gyerek a szüleitől sajátítja el. Jó esetben mikor felnő, képes reflektíven viszonyulni és rákérdezni szülei világképének helyességére. Erre azonban nincs garancia. Én a magam részéről nem tudom határozottan azt állítani, hogy ha a nagybányai telephez hasonló közegben születek meg és nevelkedek fel, akkor öntudatosan, önerőmből, mintegy magam fölé nőve, kirángatom magam onnan a hajamnál fogva. Iskolába járok, továbbtanulok, és képzettséget szerezve szakítok korábbi életformámmal. Lehet, hogy így lett volna, de lehet, hogy nem. Leszögezem, nem kérdőjelezem meg az ember felelősségét saját élete alakításában, nem tartom elfogadhatónak sem az igénytelenséget sem az élősködést, mint életformát. legfőképp azért nem, mert a legdrágább dolog pazarlódik el így, maga az emberi élet. Csupán árnyalni próbálom a fekete-fehér képet, ami ebben a témában uralja a közvéleményt. Az, hogy a gettó-lakók kizárólag áldozatok, akik a többségi társadalom kirekesztő hozzáállása miatt élnek így, szerintem épp olyan hamis, mint az, hogy mindannyian koszos és elvetemült gazemberek. A szimpátiámat és együttérzésemet az keltette fel, ahogyan az az asszony a gyerekeire nézett, ahogyan hozzáért a kicsihez. Amit a megélhetési gyerekvállalásról írtál teljesen igaz, de az pont azt nélkülözi, ami ebben az asszonyban megvolt. Röviden: az emberek sehol sem egyformák. Viszont azoknak a családoknak, akik közöttük szeretnének tisztábban, rendesen élni olyan „ellennyomást” és visszahúzó erőt kell leküzdeniük, amiről nekünk csak elképzeléseink lehetnek.
Társadalmi szinten a pusztán segélyezésre alapuló „megoldást” azért tartom haszontalannak, sőt károsnak, mert a hátrányos helyzetű embereket benne tartja egyfajta „gyerek státuszban”. Azaz, hozzászoktatja őket a folyamatosan rendelkezésre álló külső segítség illúziójához, ahelyett, hogy megtanítaná őket képességeik használatára (vagy bizonyos képességek elsajátítására), hogy önállóan boldoguljanak. Ez csak fenntartja a sok éves ellentétet, ami az ő problémáikra sem hoz igazi megoldást, s a többségi társadalom is (joggal) felháborodva, mondhatja, hogy lám csak, hányszor ki lett helyettük fizetve, fel lett helyettük takarítva, rendbe lett helyettük téve, de hiába, itt nincs mit tenni. Szerintem van mit tenni. Személyes „megoldás tervem" következik :-).
Nem értem, hogy azokat az összegeket, amiket különböző formájú segély-akciókra költenek az önkormányzatok miért nem lehet egy átfogó program finanszírozására fordítani, ami ugyan hosszabb távon, de valós megoldást jelentene. Nevezetesen: egy szociálismunkásokból, pedagógusokból, védőnőkből álló szakember csapatnak –bármilyen fura is ezt kimondani- egyszerűen meg kéne tanítani ezeknek az embereknek azokat a dolgokat, amik alapvetően hiányoznak értékrendszerükből, és amik a minőségileg más élet alapfeltételei. Ha ez központilag, szervezetten történik, akkor nincsen visszahúzó erő, és azok, akik ezeket a normákat sajátították el, már más mintát közvetítenek a következő generációnak. Mondom ezt azért is, mert a „másik oldallal” is erősen szimpatizálok, ahol képzett emberek tömegei kínlódnak állástalanul, mert nem tudnak elhelyezkedni az egészségügy, az oktatás, vagy épp a szociális ellátás területein. Miért ne lehetne a segély inkább (és egyben) az ő fizetésük?
Azt hiszem a késlekedésért cserébe elég kimerítő választ adtam. :-) Amennyiben maradt valami kérdésed, vagy nem arra válaszoltam, ami érdekelt, szívesen pótolom a mulasztást. Addig is kívánok minden jót!
Üdvözlettel,
Varga Kriszta (Ez a becsületes nevem. :-))

Tsu 2011.07.28. 21:24:14

Kriszta,
köszönöm!
Pár napig nem jártam erre, most olvastam a válaszodat. Sajnos most is épp csak bekukkantottam, és el se kezdem leírni, milyen örömet okoztál az összeszedett, okos, érzékeny írásoddal -- ezt csak úgy futtában nem lehet elmondani, többre meg kb. egy hétig még nem lesz időm:(
Te publikálsz máshol is? A nyomtatott írásokkal mostanában jobban boldogulok, utazás közben szoktam olvasni.
Szeretettel gondolok rád, és jövök beszélgetni, amint tudok!
Csuri Anna (ez meg az én nevem, de tényleg mindenki Csurikának hív-:))

eperrozsa 2011.09.03. 22:10:45

@Tsu: Szia Csurika,

nagyon rég beszéltünk. Besűrűsödő feladataim és az események sodrása magukkal ragadtak, ami sajnos az oldal frissítés gyakoriságán is meglátszik. Ezen igyekszem változtatni, nem adom fel! :-)
Sajnos nyomtatott sajtóban nem publikálok, de az eper-rózsa-szarkalábot viszem, amíg tudom.
Remélem Te jól vagy, örülök, ha hírt kapok tőled.
Üdvözöllek, Kriszta
süti beállítások módosítása