eper-rózsa-szarkaláb

Elsősorban hölgyeknek szánt magazin-kezdemény, amely nem csupán az élet felszínét karcolja írásaival, de nem rántja olvasóit nemkívánt mélységekbe. Nem diktál kész értékrendet, de segít eligazodni a meglévők között. Egyensúlyoz, bíztat és tanácsol. Folyamatosan rendelkezésre álló segítő kéz, bárki számára elérhető. Élj vele!

Friss topikok

  • eperrozsa: @Tsu: Szia Csurika, nagyon rég beszéltünk. Besűrűsödő feladataim és az események sodrása magukkal... (2011.09.03. 22:10) A nagybányai falra hányt borsó
  • LILIOM: Zseniális fogalmazás, olyan életszerűen leírtad, szinte magam előtt láttam! Ügyesek voltatok :) (2011.06.22. 21:40) "Furkó Kálmán katonája voltam"

Linkblog

Első lépcsőfok: REGGELEK

2011.07.10. 11:27 | eperrozsa | Szólj hozzá!

                     Első lépcsőfok : reggelek

  Jó reggelt! Igen, Neked. Mi volt az a hang, illat vagy test-érzet ami áthúzott álmaid privát birodalmából közös, fényes, kézzelfogható világunkba?
Bármi is volt az, legyen szép a reggeled! Az észre sem vett mindennapi csoda, az örökös újrakezdés, az indítás, ami meghatározza egész napodat. Fontos, hogy ezt az "átlépést" a világ ritmusára hangolódva tedd meg. Ennek érdekében mindig végezz valami testmozgást közvetlenül ébredés után. A sport, a torna általában, mint alakunk érdekében megtett kötelesség szokott felbukkani életünkben, pedig ennél jóval nagyobb és széleskörűbb jelentőséggel bír. Hatással van kedélyállapotunkra, sőt gondolkodásmódunkra. 

 

Szerencsés vagy, ha azok közé tartozol akiknek munkaidejükbe, napirendjükbe belefér a reggeli futás. Élj ezzel a lehetőséggel! A futás elsősorban, mint a fogyást elősegítő alakformáló tevékenység szerepel a köztudatban. Kevés szó esik a pszichikumra gyakorolt hatásáról, pedig a legkiválóbb antidepresszáns, amire ugyan rá lehet szokni, de kizárólag pozitív mellékhatásokkal jár. Levezeti a stresszt, csatornát nyit az indulatoknak, amik így nem rombolnak minket belülről. Segíti a testsúlycsökkenést, növeli az állóképességet, védi és erősíti a szívet és a keringési rendszert. Stimulálja az anyagcserefolyamatokat és késlelteti az öregedést, testileg és szellemileg is fiatalon tart.

 

Ne legyints akkor se, ha a szoros napirendűek táborába tartozol, korai indulással és egy családdal, akiknek napját - a sajátod mellett - neked kell beindítanod. Érdemes egy pár percet kicsikarnod a magad számára, hogy "megérkezz a testedbe". Negyedóra is elég lehet, az általad összeállított gyakorlatsorral szokást alakíthatsz ki magadnak, ami csak a tiéd, segít neked és biztos pontként van jelen életedben. Abban az esetben, ha nem csak  jó közérzetre, egészségesebb életmódra vágysz, hanem alakodat is szeretnéd formálni, esetleg egy konkrét tesrészedet, akkor a könnyedebb átmozgató és légzőgyakorlatokat érdemes célzott izomfejlesztő munkával kombinálnod. Le kell szögezni, hogy egy negyedórás reggeli tornától önmagában még nem fogsz lefogyni, de hosszú távon igenis meglátszik majd az alakodon a változás. A has- és farizom gyakorlatok nem csak azért kiemelten ajánlottak reggelre, mert legtöbbünk ezekkel a területekkel folytat ádáz küzdelmet, hanem azért is, mert ha ezeket a gyakorlatokat helyesen végezzük, azzal egész gerincünket átmozgatjuk és ezzel "felébresztjük" testünket. Szokásunkká téve ezt, távoltarthatjuk az alattomosan kialakuló hátfájást. A kertes házban lakók olyan szerencsések, hogy - tavasztól őszig - természet közelben, növények között, madárkoncert közepette tehetik ezt. Azonban egy erkély, vagy a kitárt ablakú szoba is tökéletesen megfelel a célra, s titkos fegyvertárunk remek darabja lehetne, ami előttünk hever felfedezetlenül és kiaknázatlanul. Az ébredő világ szépsége, a jó levegő, a saját testünkre fordított figyelem minősége társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül mindannyiunk rendelkezésére áll.

 

Aki a futást még csak "kóstolgatja" az össze is kombinálhatja a két dolgot, hiszen kezdetnek akár 10 perc futás is elegendő. Ezt lezárva 5-10 perc tornával remekül felfrissülhetünk s vitalizálva vághatunk neki a napnak, úgy, hogy mindössze 20 percet "loptunk el" saját számunkra a reggelből.

 

Ezt előkészítheted azzal, hogy családoddal beszélsz új szokásodról, pároddal, nagyobbacska gyermekeiddel megértetheted, hogy neked erre a pici időre szükséged van. Ennek érdekében egy kis önállóság, kávéfőzés, tízórai készítés talán nem túl nagy áldozat azért, aki egyébként a legtöbb fát aprítja a családi tűzhelybe.

 

Abban az esetben, ha nagyobb "futás-étvággyal" rendelkezel és rugalmas munkaidőd miatt ennek eleget is tehetsz, a reggeli félórás, órás, "kifulladásig" futás a tiéd. Figyeld csak meg, milyen szemmel nézel ez után a világra! Milyennek látod a "hatalmaskodó" főnököd, "intrikus" kollégád vagy az előtted tötyörgő kocsi "szerencsétlenkedő" sofőrjét. A dolgok persze nem változnak, csak az, ahogyan hatnak Rád. Ennyi elég is, vagy tán nem benyomásainkból áll össze világ-tapasztalásunk?

 

Akármelyik mozgásformát választod is reggelre, a legfontosabb, hogy közben koncentrálj saját testedre. Figyeld a légzésed, érezd hogyan dolgoznak az izmaid, mert ez tölt fel energiával és immunizál a hétköznapi bosszúságokkal szemben.

 

Mozgás után semmiképp ne feledkezz meg a megfelelő folyadékbevitelről, s ha ez is megvan, valamit harapni is kéne. Vagy nem? A táplálkozással foglalkozó szakemberek véleményei megoszlanak ebben a kérdésben. A klasszikus "reggelizz úgy, mint egy király" elmélettől a "délig csak gyümölcsöt" irányzatig rengeteg verzió létezik. Mivel különbözőek vagyunk, testünk, emésztésünk jellegzetességében is lehetnek eltérések. Éppen ezért célszerű kikísérletezned és megfigyelned, hogy Neked mi tesz jót, mitől érzed magad kiegyensúlyozottnak. Mikor rátaláltál a neked való reggelire, tedd szokássá és ha egy mód van rá, soha ne hagyd ki. Amennyiben intenzív, vagy megterhelő mozgás után is a gyümölcs mellett döntesz, válassz olyat, aminek jelentős a cukortartalma. Nagyon ajánlott a görögdinnye, a szőlő, a barack. Ebben az esetben ne halaszd későre az ebédet, nehogy rosszullét érjen! Ha a tojásos, pékárus, felvágottas, bőséges reggelitől indul jól a napod, mindig fogyassz hozzá magas rosttartalmú zöldségféléket.

 

Ha az egészségedről gondoskodtunk, s teád, kávéd is felhörpintetted, jöhet a külsőd! Hogy erre marad legkevesebb időd? Először is szögezzük le, fölösleges komplexusokat táplálnod azért, mert a családod, munkahelyi kötelezettségeid és  háztartási teendőid mellett nem sikerül minden nap Uma Thurmanként munkába lejtened. Ez ugyanis lehetetlen, meg felesleges is lenne, hiszen Te, Te vagy. Arra, hogyan lehetsz Te a csinos-Te, a "hú már megint hogy nézek ki"-Te helyett, vannak apró trükkök. Ne hagyd például a készülődést teljes egészében reggelre. Vannak holtidők - például utazás vagy várakozás közben - amikor akár fejben is összeállíthatod a másnapi öltözéked. Ezt érdemes mindig az évszak mellett aktuális belső hangulatodhoz is igazítani. Mindig legyen rajtad egy-két apróság - akár egy szexi színű körömlakk, vidám fülbevaló, divatos sál, vagy más, hangsúlyos kiegészítő - amivel "megjutalmazod" magad arra a napra. Miután gondolatban már összeállt másnapi szerelésed, hazaérve csak ki kell emelned a szekrényből a megfelelő darabokat s egyhelyre rakni őket. Így elkerülhető a reggeli kapkodás, idegeskedés s az egész napot beárnyékoló "szedett-vedett" hatás miatti rossz közérzet.

Végére hagytam a legfontosabbat.
Azért a végére, mert igazából úgy gondolom, erre felesleges Téged figyelmeztetnem. Azért mégis: mindig legyen pár bíztató szavad szeretteidhez, amit magukkal vihetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://eperrozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr743054475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása